Over ons

De Commissie Mijnbouwschade is het landelijke loket voor mijnbouwschade. We helpen u om schade aan uw gebouw door mijnbouw vergoed te krijgen. Dat doen we vanuit onze deskundigheid en onze onafhankelijkheid.

Waarom bestaan we?

Eerst moest u als particulier of micro-ondernemer zelf bij het mijnbouwbedrijf laten weten dat u schade had. Dit is een grote stap en daarom helpen wij u. We doen onderzoek en geven onafhankelijk en deskundig advies. Bijvoorbeeld over hoe groot de schade is en of dit komt door mijnbouw. Het mijnbouwbedrijf volgt ons advies en vergoedt de schade aan u.

Wanneer we uw schademelding behandelen, vinden we het belangrijk dat dit laagdrempelig, transparant en snel gebeurt. Om het u makkelijker te maken, nemen we in de praktijk de bewijslast van u over.

Uit wie bestaat de commissie?

Onze commissie bestaat uit 4 leden. We hebben veel kennis over het onderwerp en zijn onafhankelijk. Bij het maken van een advies krijgen we hulp van deskundigen. Een van onze zaakbegeleiders neemt contact met u op als we uw schade gaan behandelen. Zo ontzorgen en helpen we u tijdens het hele proces van de schadeafhandeling. Lees meer over de 4 commissieleden op de pagina Samenstelling Commissie Mijnbouwschade.

Wat doen we?

Schademeldingen behandelen

Heeft u schade aan uw gebouw en denkt u dat dit komt door mijnbouw? Dan kunt u uw schade bij ons melden. Lees meer hierover op Schade melden bij de Commissie Mijnbouwschade. Wilt u weten hoe het proces gaat? Bekijk dan het stappenplan op Stappenplan schadeafhandeling .

Let op: kijk eerst of u uw schade bij ons moet melden of bij een ander loket. Doe hiervoor de Postcodecheck.

Adviseren

Bij wie u uw schade meldt, hangt af van de plaats van uw gebouw. En van de soort mijnbouw waar de schade door komt. Weet u niet waar u uw schademelding kunt doen? We geven u graag advies hierover. Onze gegevens vindt u op de pagina Contact.

Voor wie werken we?

We zijn er voor particulieren en micro-ondernemers die vermoeden dat ze schade hebben door mijnbouw. De minister van Economische Zaken en Klimaat heeft ons benoemd. We werken volgens het instellingsbesluit en het schadeprotocol. Hierin staat dat we onafhankelijk zijn en schade beoordelen vanuit onze deskundigheid.

Om dit te verzekeren, hebben we onze werkwijze afgesproken. Met de gaswinningsbedrijven, de gasopslagbedrijven en de zoutwinningsbedrijven heeft de minister van Economische Zaken en Klimaat een overeenkomst gesloten. Hierin staat dat de mijnbouwbedrijven ons advies volgen en de door ons vastgestelde schadevergoedingen betalen aan de schademelder. 

Meer weten?

Wilt u meer informatie over mijnbouw en mijnbouwschade? Bezoek dan de pagina met Begrippen.