Eerste adviezen met schadeopname verstuurd

De Commissie Mijnbouwschade heeft de eerste conceptadviezen kortgeleden verstuurd naar schademelders. Bij deze melders is de schade ook opgenomen door een externe deskundige. Voor de adviezen gebruikten we ons eigen onderzoek en het deskundigenrapport over de gemelde schade.

De schademelders krijgen daarmee een erg uitgebreid onderzoek over de oorzaak van de schade.

Hoe onderzoeken we een schademelding?

We gebruiken verschillende soorten informatie om een schademelding te onderzoeken. Dit is bijvoorbeeld informatie over de bodem onder het gebouw. Ook gaan we na of in de buurt van een schademelding mijnbouwactiviteiten zijn geweest. In dat geval bekijken we of deze activiteiten mogelijk schade konden veroorzaken.

Daarvoor gebruiken we een kaart waarmee we gegevens kunnen bekijken en opvragen. Dit zijn bijvoorbeeld de gegevens van het KNMI over aardbevingen of de locatie van de gas- en olievelden. We kijken ook naar verschillende meetgegevens of er bodemdaling te zien is in het gebied van het gebouw.

Het deskundigenrapport

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Arnoud Verhey

Schakelen we een externe deskundige in? Deze deskundige neemt dan de schade op die de schademelder heeft opgemerkt bij het gebouw. Daarop volgt een deskundigenrapport. We gebruiken dit rapport ook voor ons conceptadvies. Het deskundigenrapport geeft een uitgebreid en precies beeld van de situatie. Met het rapport en ons eigen onderzoek kunnen wij goed aangeven wat de oorzaak is van de schade.

"Zorgvuldigheid staat voorop"

Voorzitter Rian Vogels: "Ik ben ervan overtuigd dat wij als Commissie Mijnbouwschade op deze manier het maximale doen aan onderzoek en analyse om te kunnen aangeven waar de schade vandaan komt. Zorgvuldigheid staat bij ons voorop. Het geeft een goed gevoel om de schademelders helderheid te kunnen geven, zodat zij de onzekerheid over schade aan de woning achter zich kunnen laten."

Bekijk de voorwaarden voor u schade meldt

Niet alle schademelders krijgen een schadeopname met uitgebreid deskundigenrapport. Daarvoor moet wel duidelijk zijn dat er een kans is op schade door mijnbouw. Denkt u dat u hierdoor schade heeft? Kijk dan eerst op de pagina Alle voorwaarden voor u de schade meldt.

Woont u in Groningen? Vooral dan is het belangrijk om te weten bij welk loket u uw schade moet indienen. Daarmee zorgt u dat uw schademelding zo snel mogelijk wordt behandeld door het goede loket.