Waar schade melden

Heeft u schade aan uw gebouw? En denkt u dat dit door mijnbouw komt? Hieronder leest u waar u uw schademelding kunt doen. Mijnbouw is winning en opslag van gas en olie, zoutwinning, vroegere steenkoolwinning en geothermie (aardwarmte).

©Rijksoverheid

Schade door opslag of winning van gas en olie

U meldt uw schade bij de Commissie Mijnbouwschade als u vermoedt schade te hebben door gas- of oliewinning uit kleine velden. Dit zijn alle winningen, behalve het Groningenveld.

De commissie is voor particulieren en micro-ondernemers. We nemen schades in behandeling als u in een gaswinningsgebied woont en er minder dan een jaar geleden een geïnduceerde  aardbeving  is geweest. Komt de schade door bodemdaling in een gas- of oliewinningsgebied? Ook dan kunt u vaak bij ons terecht.

Maakt u zich zorgen over de veiligheid in of om uw huis of een ander gebouw? Doe dan niet een normale schademelding. Lees meer op Acuut onveilige situatie.

Schade door Groningenveld of gasopslag Norg

Denkt u dat schade aan uw pand komt door de gaswinning uit het Groningenveld of door de gasopslag bij Norg? Meld dan uw schade bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (eerder de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen). U kunt hier schademeldingen doen als particulier en als ondernemer. Het maakt niet uit of de schade komt door een aardbeving of door bodemdaling.

Schade melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen

Schade door bodemdaling in Friesland

Denkt u dat uw gebouw in Friesland beschadigd is door bodemdaling? Dan kunt u uw schade melden bij ons. Lees meer hierover op Schade melden bij de Commissie Mijnbouwschade.

U kunt uw schade ook melden bij de Commissie Bodemdaling Aardgaswinning Fryslân. Deze commissie is voor particulieren, bedrijven en alle andere rechtspersonen.

Schade melden bij de Commissie Bodemdaling Aardgaswinning Fryslân

Schade door steenkoolwinning in Limburg

U kunt voor schade door steenkoolwinning nog geen schademelding doen bij Commissie Mijnbouwschade. Vermoedt u dat u schade heeft door vroegere steenkoolwinning in Limburg? Dan kunt u wachten met schade melden tot de Commissie ook schade door steenkoolwinning behandelt. Dit gebeurt wanneer het protocol getekend is.

U kunt ook contact opnemen met Infopunt mijnbouw van de provincie Limburg. Zij nemen contact op met de verantwoordelijk ambtenaar bij de gemeente waarin uw gebouw staat. Hij of zij onderzoekt de mogelijke oorzaak van de schade. En helpt u om de route te bepalen naar duidelijkheid over de oorzaak van de schade, als dat nodig is. Bij een acuut onveilige situatie neemt u contact op met Stichting Calamiteitenfonds Mijn(water)schade Limburg.

Contact opnemen met Infopunt mijnbouw

Schade door zoutwinning of geothermie in Nederland

Op dit moment kunt u schade door zoutwinning en geothermie (aardwarmte) alleen melden bij het mijnbouwbedrijf. Na uw melding kunt u hulp vragen aan de Technische commissie bodembeweging. Deze commissie kan in heel Nederland voor u onderzoeken of de schade door mijnbouw komt. Wilt u weten welk bedrijf bij u aan zoutwinning of geothermie doet? Of wilt u hulp bij uw schademelding? Neem dan contact met ons op.

Bekijk mijnbouwlocaties op kaart

Advies vragen

Weet u niet goed bij wie u een schademelding moet doen? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u adviseren wat u het beste kunt doen. En bij wie u het beste uw schade kunt melden.

Uitgelicht